An electric blue ice lolly on a red background

Üretkenlik

Çok Sıcak Veya Çok Soğuk Mu? Ofisinizin Isısı Düşündüğünüzden Çok Daha Önemli

Matt Burgess, termostata uzanmadan önce, en uygun ofis ısısının yapılan işe göre değişebileceğini bildiriyor

 

Kelime oyununun kusuruna bakmayın ama bu "sıcak" bir gelişme. Çalışma alanı anlaşmazlıklarına bakıldığında, aydınlatma, akustik, hava kalitesi ile birlikte ısı da etkenler arasında yer alıyor. Planlama ve sürdürülebilirlik uzmanı Megan Nollman bunun çalışan memnuniyeti üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söylüyor.

Bu kısmen ofis ısısının tüm diğer çevresel etkenlerden çok daha düzensiz bir şekilde değişmesinden kaynaklanıyor. Cama yakın oturan kişiler için, açık planlı bir alanın bir kenarında pencerenin açılması ideal olabilir, fakat odanın diğer tarafında oturan çalışanlar için bu çok dikkat dağıtıcı olacaktır.

Dahası, "konforlu" ısı algımız, yaşımız, fiziksel sağlığımız ve hatta stres düzeylerimiz olmak üzere, birçok farklı etkene bağlı; yani sizin ve çalışma arkadaşlarınızın konfor konusunda uzlaşmanız hiç olası görünmüyor.

Peki bunun ne önemi var? Araştırmalara(1) göre, yüksek ısılar baş ağrısı, düşük konsantrasyon ve sıra dışı koşullarda baş dönmesi ve mide bulantısına sebep olabilirken, düşük ısılar ise kan basıncını artırabiliyor ve hastalıklara sebep verebiliyor.

Yalnızca bunlarla sınırlı olmakla kalmıyor. Ofis ısısı aynı zamanda bizi ne kadar konforlu veya iyi hissettirdiğinin ötesinde, üretkenlik ile de ilişkileniyor. Berkeley National Laboratory araştırmasına(2) göre, görevlerdeki performanslar ısı 21-22°C aralığındayken artabiliyor ve bu aralığın altında veya üstünde performans düşmeye başlıyor. Nollman, araştırmalara göre ısının 25,4°C’nin üzerinde olduğu ofislerde üretkenlikte %16 oranında düşüş gözlendiğini söylüyor.

Şehrin ısısı

Özellikle gelecek yıllarda küresel ısınmanın olası etkilerini düşünecek olursak, bu konu hiç gündemden düşmeyecek. Bir araştırma(3) Güneydoğu Asya, And ülkeleri, Orta Amerika ve Karayipler’in, yükselen ısı nedeniyle 2080’lerde üretkenlikte yüzde 27’ye varan bir düşüşle karşılaşacağını gösteriyor.

Özellikle şehirler bu durumdan çok daha kötü etkilenecek. Toulouse School of Economics’te araştırma görevlisi olan Hélia Costa şöyle ifade ediyor: "Ofis binaları, iç mekandaki ısı kazanımının yoğunluğu nedeniyle fazla ısıya çok duyarlıdır." Şehir ortamlarında, yüksek miktarlardaki beton, asfalt ve klima kullanımıyla birlikte gölge sağlayan bitki örtüsünün olmaması, şehirlerdeki ofislerin daha kırsal bölgelerdekilere kıyasla çok daha fazla ısınmasına sebep oluyor. Bu olgu şehir ısı adası olarak biliyor. Buna göre, şehirler özellikle geceleri uzak bölgelerden daha sıcak oluyor(4).

Mavi arka planda bir bağlam kırmızı acı biber

Araştırmalar, ısının 25,4°C’nin üzerinde olduğu ofislerde üretkenlikte %16 oranında düşüş olduğunu gösteriyor.

 

Kontrolü ele alma

Peki işletmeler ofis çalışanlarının konforlu ve memnun olmaları için ne yapabilir? Nollman ofis yöneticilerinin termostat kontrolünü bırakması gerektiğini söylüyor. Nollman şöyle ifade ediyor: "Bir kişinin kendi çalışma alanındaki ısıyı yalnızca 3°C aşağı veya yukarı ayarlayabilmesi bile, üretkenlik ve çalışan memnuniyeti üzerinde etkili olabiliyor."

Her ne kadar bu fikir mantık dışı gibi gelse de, ısının kontrolünü çalışanlara bırakmak onlara aynı zamanda bağımsızlık hissi veriyor. Sonuçta hiç kimse çalışma alanının ısısının "bir başkası" tarafından ofisin farklı bir katından ayarlanmasını istemez.

Fakat Nolland çok fazla özgürlük tanımanın olası sonuçlarına karşı da uyarıyor: "Ben sabit üst ve alt limitlerin uygulanması gerektiğini düşünüyorum". Nolland, ısının 25°C’nin üzerine çıkmaması ve 20°C’nin altına düşmemesi gerektiğini söylüyor.

Sheffield Hallam University’nde strateji ve işletme alanında öğretim üyesi olan Louise Suckley, işverenlerin çalışanlara ısı konforuna bağlı olarak çalışma alanının farklı bölgelerinde çalışma olanağı tanınarak belirli bir düzeyde kişisel kontrol sunmasını öneriyor. Suckley, "Çalışma alanı boyunca farklı ısı "bölgeleri" sunmak ve bu esnekliği destekleyen bir organizasyon kültürüne sahip olmak iyi olurdu," diyor. Bu alanlara ısı profiline uygun olan farklı türde mobilyalar da yerleştirilebilir.

Dengeyi bulmak

Hélia Costa çalışanlara kendi ısı konforlarını artırmak için yapabilecekleri çeşitli şeyler olduğunu hatırlatıyor. Bunlar arasında ısı yükseldikçe susuz kalmamak için daha fazla su içmek, daha ince kıyafetler giymek ve gerektiğinde gün içerisinde molalar vermek yer alıyor. Costa, bunların etkili olabilmesi için çalışanlara kendi eylemlerinin sağlayacağı faydalar konusunda daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini ekliyor.

Costa’nın araştırması daha önce Londra’daki ofislerin 07:00-11:00 aralığında çalışmaları, gün ortasında uzun bir mola vermeleri ve sonra 17:00-20:00 aralığında tekrar çalışmalarını öneriyordu.

Farklı ısıların bazı iş türleri için daha uygun olabileceğini hatırlamakta fayda var. Megan Nolland şöyle ifade ediyor: "Nispeten yüksek ısılar sorun çözme ve yaratıcı düşünme gerektiren görevlere yardımcı oluyor." Birden fazla deneyde(5), araştırmacılar insanların termostat yükseldikçe daha yaratıcı olduklarını keşfettiler.

Nollman bu esnada, "nispeten düşük ısının tekrarlanan ve görev odaklı işlerdeki performansı olumlu etkileyebileceğini" ekliyor. Araştırmalara(6) göre, ısı düşük olduğunda, beden daha uyarılmış oluyor. Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, insanların odaklanabilmesi için toplantı odalarını 15°C’de tuttuğunu ifade ediyor(7).

Nasıl fikir? Yoksa bu çalışanlar için ateşten gömleğe mi dönüşür? Belki de ısıyı ölçmenin vakti gelmiştir…

 


Ödüllü İngiliz gazeteci ve yazar Matt Burgess, Birleşik Krallık’ta Wired dergisinde çalışmaktadır.

Kaynaklar:

(1) http://www.oulu.fi/sites/default/files/content/Ikaheimo_TM_Temperature_and_human_health_28102014.pdf

(2) https://indoor.lbl.gov/sites/all/files/lbnl-60946.pdf

(3) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19338240903352776

(4) http://www.lse.ac.uk/GranthamInstitute/news/heat-waves-productivity-and-the-urban-economy-what-are-the-costs/

(5) https://www.researchgate.net/publication/285320928_Creative_thinking_as_the_dependent_
variable_in_six_environmental_experiments_A_review

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132309000985

(7) https://www.bbc.co.uk/news/av/business-21767297/what-s-the-best-office-temperature