Kulaklık takmış şık bir kadın

Üretkenlik

Ortak çalışma için en iyi altı kulaklık

Jonathan Margolis, ister kendi ofisiniz ister yerel ortak çalışma alanı olsun, nereye giderseniz gidin müziksiz yapamıyorsanız kaliteli kulaklıkların akıllıca bir yatırım olduğunu söylüyor.

 

Çalışma gününüzü yaylı çalgılar dörtlüsünün ezgileri ile hafifçe geçirmek istiyorsanız veya pazartesi sabahı sizi havaya sokacak bir patırtıya ihtiyacınız varsa ya müzik dinleyerek çalışacak ya da müzik dinlemenize izin verilmesini umacaksınız.

İnsan kaynakları web sitesi totaljobs.com tarafından geçen sene yürütülen araştırma(1), insanların yüzde 79’unun müzikle daha iyi çalıştıklarını hissettiklerini gösteriyor. Neyse ki birçok şirket uyum sağlıyor: Bilgisayar programlama alanındaki işletmelerin yüzde 73’ü, reklam sektörünün yüzde 64’ü ve halkla ilişkilerin yüzde 60’ı, çalışanlarının işteyken kulaklık takmasına izin veriyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 38’i müzik dinlemelerine hiç izin verilmediğini belirtmiş.

Masa başında çalışanların nasıl müzik dinlediklerine bu çalışmada yer verilmemiş fakat müzik dinlemenin sakıncası olmayan hangi ofise baksanız, insanların müzik dinlemek için kulaklık kullanmayı tercih ettiğini görebilirsiniz. Kendi ofisleri olanlar masaüstü hoparlörler kullanabilirken bazı açık planlı çalışma alanlarında ise genel kullanıma açık hoparlörler olabiliyor, fakat genellikle kulak üstü veya kulak içi kulaklıklar çoğunlukta. (Biri kendini ofisin DJ’i ilan ettiyse kendinizi onun müzik zevkinden soyutlamak için de kulaklık kullanabilirsiniz!)

İşe giderken otobüste veya trende kullandıklarımız gibi, çalışma günlerinde de çoğunlukla telefonlarımızın kulaklıkları gibi basit kulaklıkları tercih ederiz. Farklı şehirlerdeki banliyö trenlerinde yaptığım gözlemlerime göre, yolcuların yarısı kulaklık kullanırken bunların üçte ikisi ise her yerde bulunan standart beyaz iPhone kulaklıkları ile seyahat ediyor.

Yeni bir bilgi vermek gerekirse, telefonunuzla gelen kulaklıklar aslında pek de iyi değil. Kulaklarınızda duyma engeli olmadığı sürece, bu kulaklıkların sesi oldukça boğuk gelir ve bunlar birçok sebepten ötürü işte kullanım için uygun değildir. Eğer çalışma sürenizi daha keyifli ve üretken hâle getirmek istiyorsanız düşünmeksizin daha ciddi kulaklıklar için harcama yapmanız gerekir.

Kulaklıkların özellikleri

Elbette, ofiste kullanacağınız kulaklıklarda daha iyi bir ses haricinde bekleyebileceğiniz farklı özellikler bulunuyor. Bunlardan biri, kulaklığın konsantrasyonunuza destek olmak ve daha hoş bir ortam sesi sağlamak üzere, sizi ofisin arka plan sesinden yeterli düzeyde izole edebilmesi. Bazı kulaklıklar basitçe kulaklarınıza tam oturarak sizi dış dünyadan ayırırken bazıları ise kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektronik gürültü engelleme özelliğine sahiptir.

Önemli özelliklerden bir diğeri ise, kablolu veya Bluetooth özellikli ve kablosuz olmalarıdır. Bluetooth özellikli kulaklıklar, çalışma masanızdaki dağınıklığı engeller ve müzik kaynağından 10 ila 20 metre uzaklaşsanız da müzik dinleyebilmenizi sağlar. Öte yandan, kablolu bağlantı daha güvenilirdir; kesilmeye ve parazitlere meyilli değildir. Hem seyahat hâlinde hem de masa üstünde kullanımda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

Ofiste kullanılacak kulaklıklardan beklenen bir diğer özellik de, çalışma arkadaşlarınıza yakın mesafede oturduğunuzda korkunç bir şekilde "dışarı ses çıkarmamaları" ve diğer çalışanları müzik zevkinize maruz bırakmamalarıdır. Bir özellik de, elbette iş amaçlı olmak kaydıyla, kulaklığınız takılıyken gerektiğinde arama yapabilmeniz için kulaklığınızın mikrofona sahip olmasıdır.

İlk olarak 1979’da orijinal Sony Walkman kulaklıklarında beliren ve nadiren karşımıza çıkan iş kolaylaştırıcı bir özellik daha var. Çıktıktan kısa bir süre sonra ortadan kalkan bu özellik, avuç içimize sığan kulaklıkların ve müzik depolayabilen akıllı telefonların çağında, onlarca yıl sonra tekrar belirdi. Kırk yıl önce, bu özelliğe "acil durum hattı" deniyordu. Günümüzde (bu özelliğe sahip modellerde) bir düğme ile müziğin sesini kapatıp etrafınızdaki sesi yükseltebilir, böylece kulaklığınızı çıkarmadan çalışma arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz.

Bu aşamada akıllı sesli asistanların kullanımı düşünülmemişti. Ofis çalışanları Apple Airpods ve Siri arasındaki bağlantıdan memnun olsalar da, ses kalitesi bakımından bu kulaklıklar rekabetçi niteliğe sahip değil. Şimdi size günümüzde mevcut olan ve mükemmel ses kalitesine sahip, en iyi altı kulaklığa dair bir kılavuz sunuyoruz. Bu kulaklıkları aynı zamanda ofis ve günlük seyahatler için uygun hâle getiren birkaç özellik de var.

 

En iyi altı kulaklık

 

1. Audio-Technica ATH-CKR30iS, 35 £

 Audio Technica kulaklık

Audia Technica, kişisel müzik çalarların icat edildiği Japonya’daki en büyük kulaklık markası. Kısa mesafelerde yaşayan, seyahat eden ve çalışan Japonlar, aynı zamanda mahremiyet konusunda da çok hassaslar. Audio-Technica’nın kulaklık seçenekleri, 35 £ değerindeki ATH-CKR30iS modelinden, neredeyse 2.000 £ değerinde olan yüksek duyarlıklı kulaklıklara dek uzanıyor. Bu kulaklığı, telefonunuzun kulaklıklarından hemen sonra deneyin. Ses kalitesinin yüzde 50 daha iyi olduğunu anında fark edeceksiniz. Kulaklığın içindeki pirinç dengeleyiciler, istenmeyen titreşimleri emerek daha net orta ve yüksek frekanslar sağlıyor. Kablodaki mikrofonlu kontrol düğmesi, aramaları yanıtlama ve arama yapmanın yanı sıra müziği kontrol etmek için de mükemmel. Farklı kulak girişi seçenekleri ile, kulaklığınızı sesin dışarı çıkmasının engelleyecek ve kendinizi müziğinizle baş başa bırakacak biçimde kişiselleştirebilirsiniz. Piyasadaki en uygun fiyatlı kulaklıklardan biri olan bu ürünün gri ve siyah seçenekleri bulunuyor.
audiotechnicashop.com

 

2. Master & Dynamic MW50+, 369 £

2. Master & Dynamic kulaklık

Master & Dynamic, retro ürünleri ile hem müzik hem de moda tutkunlarının beğenisini kazanan ve yakın zamanda kurulan New York merkezli bir kulaklık markası. M&D aynı zamanda David Beckham da dâhil olmak üzere birçok ünlünün aksesuarı hâline geldi. Gürültü azaltan, büyük kulak üstü kulaklıkların daha geçirgen (ama yine de ses taşımı yapmayan) ve özgün bir kulak üstü yorumu olan, 369 £ değerindeki yeni MW50+ modeli, ofiste kullanım için idealdir. Kablosuz MW50+ modelinin pil ömrü tam 16 saattir. Çok yönlü çift mikrofon dizilimi kolaylık, netlik ve rahatlıkla aramaları yanıtlamanızı sağlıyor. Arama yanıtlama, müziği durdurma, şarkı atlama gibi işlemleri kulaklığın bir tarafına dokunarak kontrol edebiliyorsunuz. M&D kulak pedleri, yumuşak ve hafif kuzu derisinden üretilmiştir. Bu lüks dokunuş, lüks bir fiyatı da beraberinde getiriyor. Fakat bu ürünün her çalışma gününde ve uzun süreyle kullanacağınız bir kulaklık olduğunu düşünecek olursanız tıpkı kaliteli ayakkabılarda olduğu gibi yapacağınız masrafa değecektir.
masterdynamic.co.uk

 

3. Nuraphone, 349 £

Nuraphone kulaklık

Melbourne, Avustralya menşeili Nuraphone, kişisel duyma özelliklerinize uyum sağlayacak şekilde tasarlanan yeni nesil kulaklıklar arasında yer alıyor. Müzik tutkunu bir KBB doktoru ve yazılım dehası tarafından icat edilen Nuraphone, iki dakikalık bir uygulama sonucunda duymanızı ölçümleyerek profilinizi kayıt altına alıyor. Doğrudan kulak kanalınıza ulaşan bir kulak içi girişi olan kulak üstü tasarımı ile sıra dışı bir kulaklık. Kablosuz Nuraphone’un ününün altında yatan olağanüstü canlı performans benzeri kalitesi ile büyük, iddialı ve neredeyse ürkütücü görünümü. Yalnızca bunlar Nuraphone’u ofis için olmazsa olmaz bir ürün yapmıyor, ancak yakın tarihli bir sürüm yükseltmesi Nuraphone’a gürültüyü kesme özelliği, daha net arama kalitesi ve dahası şirketin Sosyal Mod olarak adlandırdığı, eski Walkman acil durum hattının yeni yorumu olan büyük eklentiyi kazandırdı. Tek dezavantajı, kulak içine giren uzantısı. Bu parça kulaklığı bazıları için kulak üstü modellerden daha konforsuz hâle getiriyor.
nuraphone.com

 

4. Bang & Olufsen Beoplay E8, 269 £

B&O kulaklık

Gerçek kablosuz kulaklıklar; yani hiç kablosu olmayan sadece iki kulak girişinden ibaret olanlar yıllardır gündemde, ama ancak Apple AirPods ile piyasaya giriş yaptılar. AirPods’un tek sorunu tuhaf görünüşü. Bu kulaklığı her yerde görebilirsiniz ve her bakışta sahibi kulaklarında büyük bir kulak çubuğu unutmuş gibi görünüyor. Ofis kullanımı için gayet iyi olsalar da, 110 £ daha fazlası ile daha az dikkat çeken, daha iyi ve yüksek ses sunan Bang & Olufsen’in Beoplay E8 modeline sahip olabilirsiniz. Danimarka’nın deneyimli ve lüks hi-fi markasının ürettiği E8’in de harika bir acil durum hattı/sosyal mod özelliği bulunuyor. Bir kulağa dokunarak müziği durdurabiliyor, bir diğerine dokunduğunuzda çevrenizdeki sesleri daha yüksek ve net hâle getirebiliyorsunuz. E8 kulaklıklar aynı zamanda bazılarının kulaklarına AirPods’tan çok daha kolay yerleştiriliyor.
beoplay.com

 

5. RHA S500 Universal, 29.95 £

RHA kulaklık

RHA, Glasgow’un eski gemi inşaatı bölgesindeki yeni ve başarılı kulaklık şirketi. S500 Universal, ofis ve seyahat için mükemmel, sağlam (alüminyum gövdeli), şık ve inanılmaz uygun fiyatlı kablolu bir kulaklık. Uzaktan kontrol ve mikrofon, masanızda aramaları cevaplamanız için tam olması gereken yerde, ses yalıtımı olağanüstü ve fiyatına göre ses kalitesi mükemmel. Diğer demode kulaklık setlerine kıyasla çok belirgin bir iyileştirmeler deneyimleyeceksiniz. RHA, kablodaki kontrol düğmesinin tıpkı Google Assistant veya Apple’ın Siri’si gibi bir dijital asistana dönüşebileceğine dikkat çekiyor. Telefonunuza hesaplamalar, yazım hatası kontrolü ve benzeri işlemleri yaptırmaktan hoşlanıyorsanız, bu kulaklık doğru seçim olacaktır.
rha-audio.com

 

6. Plantronics Backbeat Pro 2, 230 £

Plantronics kulaklık

Plantronics, uzun yıllardır piyasada olan, çok güvenilir ve kaliteli, ancak göz ardı edilen bir marka. Ofiste kullanım için ciddi bir kulaküstü kulaklık arayışındaysanız ve moda olan bir marka sizin için şart değilse, BackBeat Pro 2’yu seçmek için hiç beklemeyin. Üstelik ürünü yok pahasına alabilirsiniz. Asıl fiyatı 230 £ ve bu fiyat için çok iyi bir ürün, fakat küçük bir araştırmayla daha ucuza da bulabilirsiniz. Bu ürün, şık, sıra dışı konfor sunan, elektronik gürültü kesme özellikli ve inanılmaz 24 saat pil ömrü olan kablosuz bir kulaklık. Ayrıca, ofis dostu bir özelliği var. Kulaklığınızı (örneğin bir çalışma arkadaşınızla konuşmak için) çıkardığınızda otomatik olarak müziği durduruyor. Böylece konuşmanız bittiğinde müziğe kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Harika bir keşif.
plantronics.com

 


Jonathan Margolis Birleşik Krallık’tan tüketici teknolojileri yazarıdır. Financial Times How to Spend It sergisinin teknoloji bölümünün editörlüğü yapmakta, The Guardian ve Time gibi diğer dergilerde de yazmaktadır.

Kaynak:

(1) https://www.totaljobs.com/insidejob/79-employees-can-boost-productivity-listening-music-work/