Bir bulut ve bir ofis binası

Trendler

Bulutu neler bekliyor?

Teknoloji gazetecisi James Day’e göre uzaktan çalışma devrimi, bulutun her zamankinden daha önemli olduğu ve göz ardı edilemeyeceği anlamına geliyor.

 

Eğer tahminler doğruysa bulut, 2020’ye kadar ABD(1) ve Birleşik Krallık’taki(2) uzaktan çalışan bütün personelin yarısını desteklemek durumunda kalacak. Regus’un ana grubu IWG tarafından yapılan araştırmaya göre, insanların yüzde 53’ü haftada 2,5 ya da daha fazla gün ofise gitmezken yüzde 70’i ise bunu haftada en az bir kez yapıyor(3).

Çalışanların daha fazla esneklik ve daha iyi bir yaşam-iş dengesi talebi ile körüklenen bulut bilişim çok önemli hale geldi. Ayrıca en iyi uygulamaları sunması, çalışanların dünyanın dört bir yanındaki iş arkadaşlarıyla bağlantıya geçirmesi ve belgeleri birden fazla cihaza anında aktarmasıyla oldukça gelişmiş durumda.

Bazı işletmelerin adapte olup bulut iş gücünün yararlarını anlaması zaman alsa da, artan kazanç ve gayrimenkulün verimli kullanımı mesajın nihayet yerine ulaştığını gösteriyor. Ayrıca sağladığı kayda değer üretkenlik kazançları(4) da bulutun artan başarısının bir göstergesi.

Bu makalede, bulutun nasıl ortaya çıktığına göz attık ve işletmelerin esnek çalışmayı benimsemesine yardımcı olacak en son yeniliklerden bazılarına odaklandık.

Bulut nasıl ortaya çıktı?

Uygulama hizmeti sağlayıcıları (ASP’ler) 1990’larda web tabanlı uygulamaları pazara sundular. Teknoloji henüz yetersizdi ve ağlar bununla başa çıkamadı. Ancak bu durum bulutun potansiyelinin olduğunu kanıtladı.

Java’nın gelişiyle uygulamalara web tarayıcıları üzerinden ulaşılmaya başlandı. Çok geçmeden, şirket dışı uygulamalara bağlanmak için interneti kullanmanın gerçekten işe yarayabileceği anlaşıldı. Üzerinden 10 yıl geçtikten sonra ise Java gelişti ve internet, dünyadaki en iyi ağ haline geldi.

Çalışanlar birdenbire daha iyi iş araçları bulmak için şirket BT ağını kullanmayı bıraktılar. BT yöneticileri bir kalenin bekçileriydi, etraflarında oluşturdukları bir hendekte veriler ve uygulamaları koruyorlardı. Ancak kontrolü kaybetmeye başlamışlardı.

Sonunda, insanlar internetin kendilerini daha üretken hale getirdiği konusunda anlaştı ve bulut, durdurulamaz bir güç olarak bugünkü haline geldi.

Hibrit bulut ile çoklu bulut

Ağ trafiğinin yüzde 70’i artık şirket dışından yönetiliyor(5) ve esnek çalışanlar tarafından yönlendiriliyor. BT departmanlarının bu durumla başa çıkma yollarından biri ise hibrit bulut sistemi. Amazon Web Services veya Google Cloud Platform gibi herkese açık popüler bulut sağlayıcıları, bir kuruluşun özel BT altyapısının yanı sıra bağımsız olarak ve teoride mükemmel bir uyum içinde çalışır.

Şirketler bu şekilde herkese açık bulut uygulamalarında yer alan kaynakları esnek çalışanlar için kazançlı olarak kullanırken hassas verileri de özel bir bulutta depolayabilirler.

Çoklu bulut, yeni gelişmekte olan bir yeniliktir. Uzaktan çalışanlar bu teknolojiyle bir kerede birden fazla genel bulut sağlayıcısından en iyi uygulamaları ve hizmetleri seçebilirler. Bunu bir "en iyi" bulutlardan oluşan bir derleme albümü olarak düşünebilirsiniz.

İçinde çarklar olan bir bulut

Bulut bilişim önemli üretkenlik kazançları sağlar

 

Cihazlar arası bulut uyumluluğu

Bulutta barındırılan uygun bir sanal çalışma alanına masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi hemen hemen tüm son kullanıcı cihazlarıyla erişilebilir. Bu, personelin mümkün olan en verimli şekilde çalışmasını sağlar.

Ayrıca zaman yönetimi üzerinde de son derece olumlu bir etkiye sahiptir. İşler sakinleşene kadar uzaktan çalışabilmek varken günün en kalabalık saatinde iş için yollara düşmenize ne gerek var?

Bulut ile kurumsal mesajlaşma

Şirket içi iletişim için WhatsApp’ta olduğu gibi, kurumsal mesajlaşma, personelin e-posta ve gereksiz toplantılar ile uğraşmadan iş birliği içinde çalışmasının bir yoludur. Böylece işler daha hızlı ve daha verimli bir şekilde tamamlanır.

Başarılı bir kurumsal mesajlaşma hizmeti, sohbet etmek için kolay bir yöntemden çok daha fazlasını sunar. Tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışmalı ve tümü bulut üzerinde güvenli bir şekilde desteklenen, sesli ve görüntülü arama gibi özellikler içermelidir.

İlgi çekici olmaları gerektiği düşünüldüğünde, tüm platformların popüler tarzda isimlere sahip olmasına şaşırmamamız gerekiyor. Fuze, Flock ve Slack, çoktan son kullanıcıların favorisi haline geldi çünkü kullanımları oldukça kolay ve yalnızca küçük bir kurulum yeterli oluyor.

Nesnelerin İnterneti ve bulut

Nesnelerin İnterneti (IoT), bir ağa bağlı olan cihazları belirtir. Bu cihazlar, bilgisayarlar gibi geleneksel cihazlar yerine kameralar, termostatlar ve mikrofonlar olabilir. Bu cihazlar tarafından toplanan veriler bulutta toplanır. Böylece ihtiyacı olan çalışanlar, bu verilere uzaktan erişerek ona göre hareket edebilir.

Makinelerin en yüksek performansta çalışmasının gerektiği üretimi ele alalım. Geleneksel eğitim görmüş mühendislerin çalışmayı kontrol etmek için iş sahasında bulunmaları gerekiyordu. Ancak artık IoT sensörlerini kullanarak sıcaklık, enerji tüketimi ve nem gibi değişkenleri her yerden takip edebiliyorlar.

Bu teknolojinin etkisi ofislerde de görülüyor. Bazı işletmeler, yönetici rolleri için sanal asistanlara yöneldiklerinden(6) IoT, daha önceden birinin şahsen orada olmasını gerektiren görevleri yerine getirmelerine yardımcı olabiliyor.

Örneğin küresel bir serbest çalışan platformu olan Upwork(7) ofislerinde çalışanlar ve ziyaretçiler, iPad’lerin ve internet bağlantılı telerobotların bir kombinasyonunun kullanıldığı sanal bir resepsiyon görevlisi tarafından karşılanıyor. Sanal asistan, çalışanların ve ziyaretçilerin kayıtlarını yapabiliyor ve hatta resepsiyonda birilerinin olduğunu fiziksel personele bildirirken su ikram edebiliyor.

 


James Day, Birleşik Krallık’ta çalışan bir teknoloji gazetecisidir.

Kaynaklar:

(1) https://www.verdict.co.uk/half-us-workforce-will-work-remotely-2020-need-5g-internet/

(2) http://smallbusiness.co.uk/half-uk-workforce-remotely-2020-2540827/

(3) http://www.iwgplc.com/

(4) https://www.inc.com/scott-mautz/a-2-year-stanford-study-shows-astonishing-productivity-boost-of-working-from-home.html

(5) https://www.zscaler.com/blogs/corporate/three-phases-cloud-evolution

(6) https://www.upwork.com/hiring/admin-support/why-you-need-a-virtual-assistant-5-tips-for-success/

(7) https://www.upwork.com/?gclid=Cj0KCQjwuYTYBRDsARIsAJnrUXB9OkitLif5uuUIi9h-ZIx1R-Ttn98TV9yMNjKtZ62v6j41qi_hGwAaAlGfEALw_wcB